Holistik kelimesinin tam olarak Türkçe çevirisini yapmak mümkün değildir ancak bütünsel, bütüncül kelimelerine yakın bir anlamı vardır. Holistic Healing ise bütünsel sağlık anlamına gelmektedir. Holistik bakış, bütün parçaların toplamından başka bir şeydir ve bütünü anlamak için parçaları anlamak yetmez, bütüne, parçalardan bağımsız bakmak ve bütünü parçalardan bağımsız değerlendirmek gereklidir yaklaşımına sahiptir.
Holistik sağlık modelinde bireysel sorumlulular önemlidir. Hasta olmak kişinin başına durduk yerde gelmiş bir olay, bir şansızlık ya da tesadüf değildir. Holistik sağlık modeli 4 temel ilkeyi baz alır.
1- Her hastalığın ya da sağlık sorununun mutlaka duygusal ya da zihinsel bir nedeni vardır. Hiçbir hastalık altında psikosomatik bir neden olmadan ortaya çıkmaz.
2- İnsanlar aklın, bedenin ve ruhun dairesel etkileşimi altındadırlar. Bu 3 öğeyi kişinin sağlık durumunu etkiler.
3- Hastalıklar kişinin uyum eksikliğinden, adaptasyon sorunundan kaynaklanmaktadır. Kişinin sosyal, davranışsal, psikolojik ve fiziksel dengesinde çeşitli bozukluklara yol açmaktadır.
4- Hastalık kişinin kendisini geliştirmesi, sorunlu alanlarını görmesi, bedensel,zihinsel,duygusal ve ruhsal olarak kendisini yenilemesi, şifalandırması için bir şans veya fırsattır.
Holistik yaklaşım her sağlık sorununa yukarıdaki 4 temel ilkeyi baz alarak bakar. İnsanlar ruhlarını iyileştirmeden, bedenlerini iyileştiremezler. İnsanlar hastalığın zihinsel nedenlerini değiştirmedikleri sürece, hastalıkla ilgili bir iyileşme sağlasalar bile, yeniden başka bir hastalığın ortaya çıkmasına engel olamazlar. Bu nedenle holistik yaklaşımda hastalığın iyileşmesinden çok, hastalığa yol açan nedenin iyileşmesi önemlidir.
Holistik sağlık doğal terapileri kapsamaktadır ve alternatif tıp olmaktan çok tamamlayıcı tıp olma iddiası vardır. Yoga, meditasyon, reiki, bitkisel tedavi, zihin terapileri, masaj teknikleri,ayurveda, akupunktur, hemeopati gibi bir çok doğal tedavi yöntemini kapsamaktadır. Tıbbi tedaviye destek olmak ana yaklaşımlardan biridir.
Holistik sağlık, tüm yaşamı kapsar. Kişinin yaşamının her alanında iyileşme gerçekleştirmek ana hedeftir. Bedensel sağlık kadar, kişinin zihinsel sağlığı, duygusal sağlığı ve ruhsal durumu da önemlidir. Hayatın içinde genel iyileştirme holistik sağlığın en temel yaklaşımıdır.
Uzakdoğu’nun Zen,Tao,Tantra ve Ved filozofilerini harmanlayarak geliştirmiş olduğu Holistic Wellness ile sağlığınıza kavuşabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz. Kanser hücrelerinin sadece çevresel faktörlerden oluşmaz, asıl neden ego, nefret, haset, kıskançlık, kızgınlık gibi insanın kabul etmediği strese sokan sebeplerdir. Hücre deformasyonlarından korunmanın bir yolununda mental toksinlerden arınmaktır. ‘Duygusal sağlık’ terapileri ile duygusal sağlığı koruma yollarını öğretmektedir.Bugün dünyada holistik yaklaşımlar hızla gelişmekte ve kendisini tıp dünyasına kabul ettirmek için çalışmaktadır. Batı’da bir çok hastanede holistik terapiler yapılmakta ve tamamlayıcı tıp olarak, hastalar tarafından da rağbet görmektedir. Holistik yaklaşım ise sadece tıp konusunda değil, hayatın her alanında etkisini hissettirmeye başlamıştır.