MEDİKAL MASAJ TARİHİ ŞİFADIR…

Masajın ilk kullanıldığı toplumlar

Hipokrat tıp alanında öncü olan biridir ve ovmayla ilgili düşüncelerinde doktorun deneyimiyle birlikte ovmanın önemini de bilmesi gerektiğini söyler. Ovmanın eklemleri kontrol altına alacak bir tekniğe sahip olduğunu belirtir.

Masajın ilk kullanıldığı toplumlar şunlardır:

-Asur

-Babil

-Çin

-Hindistan

-Mısır

-Pers

-Eski Yunan

-Roma

Halkın sosyal ve politik gelişimini sağlamak ve tedavi amaçlı olarak masajı kullanan toplum Antik Yunandır. Orta Çağ ve Roma İmparatorluğuysa masajı yaygın tedavi yöntemi olarak kullanmıştır. Masaja duyulan itibarın sona erdiği dönem Roma İmparatorluğunun son dönemlerine denk gelir.

Masaj Tarihi

Masaj uzun yıllardan beri uygulanan insanın dokunulma ihtiyacını karşılayan etkili bir uygulama olarak karşımıza çıkar. Masaj kişiye güven duygusu verirken, insandan gelen pozitif enerji olduğundan kendini iyi hissetmenin önemli bir yoludur.

Masaj ilk olarak MÖ 3000’li yıllarda uygulanmaya başlanmıştır. Ülke olarak ise Çin ve Hindistan’da görülmüştür. Masajla ilgili ilk yazılı kaynaklarınıysa eski Yunan hekimleri kaleme almıştır. Masaj eski Yunan’da massein olarak karşımıza çıkar ve yoğurma anlamına gelir. Masajla ilgili bilinen en belirgin özellik yoğurmadır. Günümüzeyse masaj rahatlama ve gevşeme amacıyla kullanılan bir uygulama olarak aktarılmıştır. Aynı zamanda masajın tedavi etme özelliğinden de yararlanılmaktadır.

Hint, Çin, Grek, Pers ve Mısır gibi uygarlılarda masaj çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Masajın kelime anlamıyla bu medeniyetlere dayanıyor. Masaj Hint dilinde masser, Arapçada mess, İbranicede meshes, Yunancada massein olarak kullanılır ve yoğurma, sıvazlama anlamlarını taşır. Zeytinyağıyla karıştırılarak ve güzel kokulu otlarla masaj Antik dönemde Ege uygarlıklarında kullanılırdı. Ayrıca Homeros’un ünlü olan İlyada ve Odessa destanlarına bakıldığında da kahramanların yıkandıktan sonra güzel kokulu yağlarla vücutlarını ovduklarına rastlanır.

 

Masajın tıbbi anlamda tedavi etme yöntemi olarak kullanılması 5000 yıl önceki devirlere dayanıyor. Masajın tedavi amaçlı kullanılmasıyla ilgili Mısır’ın Saqqara şehrindeki eski mezar odalarının duvarlarında yer alan hiyerogliflerde bilgi bulunur. M.Ö 2330 yıllarından kalma hiyeroglifteyse Firavun’un ayağına masaj yapan bir hizmetçi kadın çizilmiştir. Rahatlama ve ağrı kesmede kullanımınaysa Eski Yunan ve Roma’da rastlanır.

Çin medeniyetinde Sarı İmparator hanedanlığının hüküm sürdüğü süre boyunca (M.Ö 2000) Tui na olarak adlandırılan masaj yönteminin kullanıldığı biliniyor. Bu yöntem eski akupunktur tedavi yönteminin yanında gelişimine devam etmiştir. Tarihi 5000 yıl öncesine dayanan Avurveda masajı Hindistan’ın geleneksel tıbbı olarak karşımıza çıkıyor. Filozof İbni Sina ise çeşitli şifalı otların ve bitkilerin arşivini yapmış ve bu şifalı bitkilerin elle tedavi, masajda kullanılabileceğini belirtmiştir.

18. yüzyılda Cerrahi bilimin popülerliğinin artmaya başlamasından önce Orta Çağ döneminde pek çok alanda kaydı bulunan gelişmeler saklanmıştır. Bedenle ilgili konular tabu sayıldığından masajla ilgili kayıtlarda sınırlıydı. 18. Yüzyıldan sonra doktorlar ve halk şifalı otlardan yararlanmıştır. Özellikle yaralanma, masaj, refleksolojide şifalı otlar yararlı olmuştu. Günümüzdeyse doğal tedavi yöntemlerinde şifalı bitkiler kullanılmaya başlanmıştır.

1983 yılında Per Hendrick Ling Stocholm’de Jimnastik Enstitüsü’nü açmıştır. Böylece masaj yeniden önemli bir yöntem olarak karşımıza çıktı. Günümüzdeki İsveç (Swedish) masaj tekniği Çin, Yunan ve Mısır terimlerinden elde edildi. Masaj kurslarının açılmasıyla birlikte tekniklerin öğretileri somutlaştırıldı ve ilk modern masaj yöntemleri ortaya çıkarıldı.

Masajla ilgili resmi eğitim kurumlarının Doğuda çok az sayıda olması ilginçliğini korumaktadır. Masaj tıp ve terapi derslerinin önemli bir parçasıdır. Geleneksel eğitim faaliyetleri Çin’de özellikle kör kadınlar için tasarlanıyor. Egzersizler ve masaj dokunuşları elleri güçlendirmek amacıyla yapılırken pirinç çuvalları üzerinde uygulanmaktadır.  Fiziksel çaba gösterilerek yapılan dokunuşlarda pirinç toz haline gelene kadar uğraşılır.

Masaj konusunda eğitim almış olan hekim ve fizyoterapistler tarafından uygulandığı gibi amatör kişiler tarafından da yapılabilmektedir. Profesyonel kişiler tarafından masajın uygulanması akut ve kronik hastalığı olan kişilerde büyük önem taşır. Masajın ana konusu olan dokunma bireyin vücudunun farkına varmasını sağlar. Vücut dokusuna yapılan baskılar sinir sistemlerine etki eder ve uyarıcılarla vücudun tüm alınan yayılır. Kişi kendi vücuduna uygulamış olduğu masaj dokunuşları sayesinde de bedenini tanıma fırsatı bulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir